The Cotswolds, Engeland terug in de tijd (Dag 5)

Shakespeare's geboortehuis

Shakespeare’s geboortehuis

Ik kijk uit het raam terwijl Linsay naast me aan het stuur zit. De groene heuvels links en rechts doen me denken aan ‘The Shire’ uit Lord of the Rings. Zo vergezocht is het niet want de auteur van de gelijknamige boeken JR Tolkien was afkomstig uit de Cotswolds en heeft zijn inspiratie voor de woonplaats van hobbits uit zijn eigen thuis gehaald. Het gebied tussen Bath en Stratford-upon-Avon waar we vandaag doorrijdenis wel meer dan eens het decor geweest voor films. Denk maar aan The Holiday waar Cameron Diaz aan huizenruil doet en in een charmante cottage in Engeland terechtkomt. Of laten we in ons reisverhaal blijven en vermelden dat Lacock Abbey als decor diende voor enkele scenes uit de Harry Potter films.

Slalommend rijden we op de smalle met bomen omringde wegen. Eens we een tegenligger krijgen wordt het moeilijk

Ancient Ram Inn

Ancient Ram Inn

manoeuvreren. Gelukkig zijn we de auto ondertussen al wat beter gewend. De kronkelige wegen typeren de Cotswolds. De groene omgeving en de kleine charmante dorpjes waar goudgeel gekleurde huisjes met strooien daken de straten kleuren vormen onze omgeving. Toch passeren we vandaag ook een meer lugubere plaats: de Ancient Ram Inn in Wotton-under-Edge. We hadden vooraf gehoopt er te kunnen logeren maar dan bleek de herberg al ruime tijd gesloten te zijn wegens te hoge paranormale activiteit.. Al zal de bouwvalligheid van het 10e eeuwse gebouw er ook wel mee te maken hebben. Toch maakt de herberg een diepe indruk op ons. Slapen ging, zelfs al was de inn wel open, hier nooit gelukt zijn.

Ons eindpunt van de dag was Stratford-upon-Avon, de geboortestad van William Shakespeare, maar vooraf hadden we enkele stopplaatsen uitgezocht. De eerste was Lacock in het zuiden. Vooral de abdij trekt hier het volk. We kuieren door de straten waar hier en daar rekjes met kruiden of plantjes staan. “1£, please leave money in letterbox.” Het is een makkelijke manier om wat plantjes of eieren te verkopen. Al moeten ze veel

Eitjes te koop

Eitjes te koop

vertrouwen hebben in de mensen. Later rijden we door naar Broadway via Gloucester, die ons te druk leek en gezien de cathedraal de grootste blikvanger was, verkozen we door te rijden. Broadway was dan weer een voltreffer. Goudgele huisjes, straten vol kleine winkeltjes waar met handgemaakte spulletjes werden verkocht. Ook Chipping Camden deed bij ons een echt cotswolds gevoel uit de films opborrelen. Met een market place dat wordt beheerd door de National Trust (net zoals Stonehenge), wordt het dorp in het noorden van de Cotswolds bij de blikvangers gerekend. Al is ieder dorpje nog zo klein, toch spendeer je er makkelijk heel wat tijd in. Iets wat we niet in overvloed hadden, want ons doel van de dag was Stratford-upon-Avon, de plaats waar het geboortehuis van Shakespeare staat. Nadat we een paar dagen geleden nog The Merchant of Venice mochten aanschouwen, waren we nu op de plaats waar zijn beroemde toneelstukken ontstonden. Hoewel we een totaal ander beeld hadden van de stad vooraf, was de stad een must voor onze reis. Witte met bruine balken omgeven huizen uit de Victoriaanse tijd zijn hier nog steeds te vinden. En daar zijn ze soms creatief in. Moderne winkels met elektronica nestelen zich onder de meer dan 500 jaar oude gevels. Toch maar een bizar zicht..

Met een bezoek aan het geboortehuis en het graf van Shakespeare in de Holy Trinity Church zat onze wandeling met hoogtepunten erop. Opnieuw zochten we een camping wat verderop. Wifi of eten hadden ze er niet waardoor we genoodzaakt waren ons opnieuw richting het centrum van Stratford-upon-Avon te begeven. De Garrick Inn pub, één van de oudste pubs leek ons een mooie uitvalsbasis om nog te eten en een blog uit te schrijven. En om dan maar met Shakespeare’s woorden te eindigen:  “All’s well that ends well.”

Leave a comment